Motorhome
 
 
Bürstner T604
I drive a Bürstner T604, nicknamed Boris.
With a motorhome, you can go on vacation and always have your home with you.  No need to look for restaurants, toilets or hotels.  On the other hand, I always seem to be on the look-out for places to fill up on water or dump the toilet tank.
Here you’ll find some information on what alterations I’ve made to the motorhome. The rest of this text was written in Swedish but if you need an English translation, I might be persuaded to do that.
 
Större toalett
Är man lång som jag kan det bli ganska trångt på toaletten.  Många gånger har man suttit där och svurit med knäna intryckta i dörren.  Att svänga runt Thetford-stolen och sitta med fötterna i duschen går inte heller eftersom Bürstner placerat duschkranen i mitt tycke på fel sida i duschkabinen och därmed stängt av en del av ingången med den vägg där själva duschen sitter.
Min lösning var att införskaffa en 6mm tjock plywoodskiva i bok (samma material som övriga dörrar och luckor) och montera fast den på insidan av badrumsdörren med gångjärn. Bilderna nedan visar hur utrymmet på toaletten förstoras med enkla medel.
 
            
        Öppna dörren.           Skivan utfälld.            Vy från insidan.
 
Plywoodskivan köpte jag hos Bröderna Holm i Sala för 230 kronor.  Måtten är ca 80 cm bred, 180 cm hög och ca 6 mm tjock.  Jag valde plywood i bok.  Efter att ha oljebehandlat den ett par ggr passar den bra ihop med resten av inredningen.  Monteringen av dörren överlämnade jag till Släp och Husvagnsservice AB i Västerås (tel: 021-144400).  Under färd är skivan ihoptryckt med badrumsdörren medelst en låsning av samma typ som finns i duschkabinen.
Jag skruvade sedan dit ett litet magnetlås på plywoodskivan som låser skivan mot blecket när man använder toaletten.  Magnetlåset är den vita detaljen i bilderna ovan.
En alternativ lösning vore att öppa garderobsdörren och låta den möta badrumsdörren i öppet läge, men min garderobsdörr går inte hela vägen ner till golvet och är dessutom inte så bred.
 
Flera krokar
Bürstner har snålat lite med antalet krokar för handdukar i badrummet.  I min husbil finns det dock en hylla uppe vid taket där man kan hänga fler krokar, t ex den här praktiska grejen som jag hittade i en campingaffär i Oxford.
 
Apropå handdukar så kan jag rekommendera att hänga upp handdukarna på tork framme i förarkabinen.  Där brukar det vara rena torkskåpet på sommaren.  Använd med fördel knopparna för de överliggande skåpluckorna som krokar.
 
Tvätta rutor
Alla fönsterrutor utom de i förarhytten är plexiglas.  De har bättre isolerande egenskaper men är lätta att repa.  Undvik därför att tvätta rutorna med svamp eller trasa eftersom små gruskorn lätt kan repa glasen.
När det gäller rengöring av vindrutan så fick jag tips av min kusin att använda Vim samt tidningspapper.  Vim saknar ammoniak och tidningspapperet har en förmåga att suga åt sig smutsen.
För borttagning av insekter på fronten av bilen kan jag varmt rekommendera Turtlewaxs insektborttagningsmedel som bör återfinnas på en välsorterad bensinmack.  När jag är lite lat och står och väntar på att ett trafikljus ska bli grönt kan det hända att jag hissar ner sidorutan och duschar framrutan med lite insektborttagningsmedel.  Efter en halv minut slår jag sedan på vindrutetorkarna med spolarvätska och får därmed klar sikt.
 
Vad har du ätit?
Thetford säljer som bekant numera en liten byggsats till kasett-toaletten som gör att, hm, lukten skickas utanför husbilen.  Jag har provat den och tycker den fungerar rätt bra.  Den enda destruktiva operationen som behövs är ett borrhål i dörren till kassetten.
När vi ändå sänkt diskussionen till toalettnivån kan jag också nämna att jag (liksom många andra) lägger papperet bredvid i en papperskorg.  Man kan alltså använda vanligt toalettpapper och det luktar inte heller.  När jag fyller på vätska till kassetten har jag en 2-liters Cola-flaska för dosering av vatten.
 
Vinteruppställning
Om man som jag har möjlighet att vinterföra bilen varmt behöver man inte tömma vattentanken.  Det är däremot en bra idé att göra som jag läste i en tysk husbilstidning: köp en uppsättning tabletter som används för att lägga i vatten med löständer.  De har en förmåga att ta bort kalk.  Lägg i ett par tabletter i vattentanken (under soffan på min Bürstner) och öppna sedan alla kranarna (handfat och dusch) och låt vattnet rinna.  Stäng sedan av 12V-systemet så att vattenpumpen stannar.  Nu ligger vattnet “mot” alla kranar och tabletterna kan verka tills våren.  På våren brukar jag tömma ut tanken ett par gånger för att spola rent i systemet.
 
Om jag hade jobbat på Bürstner...
Rent generellt tycker jag att Bürstner T604 är en närmast optimal halvintegrerad husbil för två personer.  Men det finns alltid några detaljer i husbilen som får en att fundera, hur har dom tänkt här?  Här följer en lista på saker som jag tycker att Bürstner borde fundera på till nästa version.
 1. Sängen är lätt att lyfta upp, men har du provat att få ner den igen?  Rekommenderas om du fryser.
 2. Duschen har visserligen en hylla för tvål och schampo, men vore det inte smartare med ett riktigt ställ (med avrinningshål) så att sakerna kan vara kvar där under färd.  Finns på andra husbilar.
 3. Som jag skrev förut borde duschen vara monterad på andra sidan duschkabinen så man kan sitta på toaletten med fötterna i duschen.
 4. För att komma åt förvaringsutrymmet under soffan måste man även plocka bort ryggdynan.  Om bara gångjärnen till luckan var monterade lite längre fram...
 5. Vattenkranen i badrummet kräver nästan fullt pådrag om man ska ha varmvatten, vilket ibland är lite onödigt.
 6. De övre skåpluckorna borde fällas nedåt, inte uppåt, eftersom man då inte lika lätt riskerar att få en massa prylar i huvudet.